EK поиска от България проверка на "Пайнер"

Европейската комисия е поискала от българските власти да направят свое разследване дали парите от еврофондовете са отпуснати на музикалната компания "Пайнер" в съответствие с правилата, съобщиха БНР и БГНЕС. Това каза говорителят на комисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилърс по повод днешните публикации в българската преса, че компания, която лансира спорен музикален стил, ще се рекламира с европейски средства.

До този момент Европейската комисия не е изплащала пари по проекта на тази музикална компания. Общата му стойност е 3 милиона и 200 хиляди лева. 85 на сто от тях е трябвало да бъдат осигурени от фонда за регионално развитие, останалите 15 са национално съфинансиране, каза Ширин Уилърс, като добави, че няма информация дали и колко пари са дадени на тази компания от националния бюджет досега.

Пред националното радио министър Томислав Дончев заяви, че проверка ще има, но че той самият не знае да има нещо нередно.

Финансирането за "Пайнер" е било одобрено по програма за подкрепа на малки и средни фирми в творческата и културна индустри. Според Европейската комисия програмата има голям потенциал, създава работни места и заслужава да бъде подкрепена, отбеляза Ширин Уилърс, но подчерта: "Що се отнася до избора на конкретния проект, той е отговорност на управляващия орган в България, който е под ръководството на Министерството на икономиката. Разбираме, че има определени притеснения около проекта, и тъй като приемаме много сериозно задачата си да използваме отговорно парите на данъкоплатците, днес поискахме от българските власти да започнат разследване, за да установят дали правилата на грантовата схема са били спазени.

"Пайнер Медиa" ООД е одобрена и ще получи 1 918 233 лв. като бенефициент по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" за популяризиране на чалгата не само у нас, но и на международните пазари, показва справка в информационната система ИСУН, която е под управлението на министъра, отговорен за парите от Европа Томислав Дончев. Проектът е на стойност 3 197 324 лв. Към момента средствата все още не са усвоени. Началото на изпълнението на проекта е на 23 юли 2012 г., а краят 23 април 2013 г. 1 630 498 лв. е финансирането на проекта от ЕС, а 287 735 е националното финансиране на проекта,"Пайнер медиa" ООД ще заплати 1 279 091 лв.

В описанието на проекта за милиони левове за популяризиране на чалгата се посочва, че с реализирането на настоящия проект "Пайнер Медиа" ООД цели да постигне устойчив икономически растеж и запазване на лидерските си позиции в подготовката и реализирането на качествен медиен и музикален продукт не само на родния, но и на международните пазари, в които телевизия "Планета" се излъчва.

Дейностите, които медията ще извърши по реализирането на проекта, са създаване на екип за управление на проекта; подготовка и провеждане на процедури за избор на външни фирми изпълнители на доставки и услуги; поръчка и доставка на оборудването, тестване и въвеждане в експлоатация, провеждане на обучение на техническите специалисти; поръчка и доставка на материалите за визуализация; подбор и разкриване на нови работни места; мониторинг и оценка на проекта; изготвяне на одиторски доклад за изпълнение на дейностите по проекта. Управляващ орган на Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" е дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" в МИЕТ.

Новината беше посрещната с отрицание и негативизъм от хора в различни сфери на българската култура. Композиторът и пианист Антони Дончев обобщи пред БГНЕС случващото се като "пълен абсурд". "Не може да се подпомага нещо, което властва години наред. Какво повече да му помагаш", пита Дончев. "Неприятно ми стана на душата, когато разбрах. Както е казал известният британски драматург и писател Бърнард Шоу - "Човек не трябва да се бори с прасе. Първо, защото ще се изцапа и второ, защото на прасето това ще му хареса", описа символично факта музикантът Кирил Маричков. Театралният и кинорежисьор Теди Москов призова всички български театри, опери и концертни зали да излязат на протест.

В това време един от най-големите ни поети Иван Цанев е оставен да се бори сам със старините и болестите си, например, а като него са много, е констатацията на Митко Новков. Всичко това е долно и тъжно - парите точно на кого се решава да се дават - Андрей, Иван и и още такива, които всички са ми еднакви. Но са по вкуса на управляващите. Но има и нещо друго - да не забравяме, че идват избори, а телевизия "Пайнер" се гледа. Ще се леят едни клипчета и песньовки, прогнозира медийният експерт. Вероятно и Веселин Маринов ще пее неспирно нещо като "Нашата полиция ни пази... "Доколкото знам, не е артист на "Пайнер", но нищо не пречи да го привлекат. Маринов е авторитетен кадър на управляващите. Просто идват избори..., остави многоточие Митко Новков.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини